Zaščita pri varjenju – 9 izdelkov, ki jih za varno varjenje potrebuje vsak varilec

zaščita-pri-varjenju-naslovna

Zaščita pri varjenju – 9 izdelkov, ki jih za varno varjenje potrebuje vsak varilec

Varnost pri varjenju je danes izjemnega pomena. Varnostna oprema pri varjenju ščiti varilca pred potencialnimi nevarnostmi za zdravje in omogoča varnost na delovnem mestu, tako da preprečuje poškodbe zaradi vročine. Varilne maske, rokavice, zaščita za oči, dobro vidna oblačila, zaščitna obutev in oprema za zaščito dihal so primeri varnostne opreme.

Ko gre za varjenje, tveganja vključujejo vse od opeklin z vročo kovino in opeklin zaradi obloka do izgube sluha ali vida in še težjih poškodb. Da bi preprečili te potencialne nevarnosti, je ustrezna zaščita pri varjenju nepogrešljiva.

Obvezna zaščita pri varjenju

V skladu s standardi Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (1) morajo imeti vsi delavci ali osebe, ki neposredno sodelujejo pri varjenju ali rezanju, zaščitna očala, maske ali pokrivala za glavo, opremljene z ustreznimi filtri leč in zaščito za roke ter primerne predpasnike. Prav tako morajo imeti vse osebe, ki neposredno pomagajo pri varjenju ali rezanju, tudi rokavice, očala ali drugo zaščitno obleko, kot je potrebno.

Agencija prav tako zahteva, da morajo biti vsi, ki varijo ali režejo v tesnih prostorih, zaščiteni pred vdihavanjem kakršnih koli hlapov, plinov ali prahu, tako da zagotovijo odobrene vrste zaščitne opreme za dihala ter lokalni izpušni in splošni prezračevalni sistem za odsesovanje hlapov, plinov ali prahu znotraj dovoljenih koncentracij oz. mejnih vrednosti.

Zaščitna varilna oprema je bistvena, ne glede na to, ali se z varjenjem ukvarjate profesionalno ali samo za lastne hišne projekte. Poglejmo torej, brez česa ni varnega vajenja.

zaščita pri varjenju
Osnovna zaščita pri varjenju (VIR 2)

1. Varilna očala

Varilna očala začasno zaščitijo oči varilca med varjenjem ali rezanjem. Namen te varnostne opreme je zaščititi oči ne le pred vročino in vidnim sevanjem, ampak tudi pred iskrami letečih drobcev, ki nastanejo pri varjenju. Tako kot vidne svetlobne valove, postopek varjenja vedno ustvarja tudi močno ultravijolično in infrardečo svetlobo. UV in infrardeče sevanje pa lahko le posredno zaznamo in povzročimo poškodbe oči pri varilcih.

Upoštevajte: Varilna očala so opremljena z različnimi številkami leč, ki ustrezajo vašim posebnim zahtevam in projektom. Filtri, zasnovani za plinsko varjenje, npr. ne bodo delovali pri obločnem varjenju, ker obločno varjenje zahteva uporabo globljih barv leč.

2. Maske za varjenje

Eden najpomembnejših delov osebne zaščitne opreme, ki jo mora nositi varilec, je varilna maska. Idealna maska ščiti oči in kožo ne le pred iskrami, ampak tudi pred ultravijolično svetlobo, ki lahko poslabša vid, in infrardečimi žarki, ki jih sprošča oblok.

Varilne maske so danes na voljo v različnih barvah in slogih, ki so prijetni za oko. Ta estetski vidik pa je pomešan s funkcionalnim vidikom, ki zahteva lahko masko, ki jo lahko udobno nosite pri celodnevnem delu. Za zmanjšanje nevarnosti bolečin v vratu ali utrujenosti po celodnevnem nošenju maske je optimalna maska precej lahka.

3. Pokrivala za glavo

Za zaščito las in glave varilca je potrebno pokrivalo za glavo, npr. varilna ruta. Primarni namen tega kosa opreme je zagotoviti dodatno varnost in hkrati zmanjšati pritisk varilne maske. Običajno so take rutke izdelane iz bombaža, da se zmanjša verjetnost požara.

4. Varilne rokavice

Za zaščito rok varilcev so priporočljive kakovostne varilne rokavice. Te vključujejo zaščito pred električnim udarom, močno vročino, UV in infrardečim sevanjem ter omogočajo boljši oprijem za varilca.

Usnjene rokavice so odlična izbira za varilne postopke, ki vključujejo visoke temperature. Te rokavice so glede na njihovo vzdržljivost razdeljene v tri kategorije. TIG varilne rokavice so izdelane iz kozje, kravje ali svinjske kože, rokavice za MIG varjenje pa so izdelane iz svinjske, kravje ali jelenove kože. Nenazadnje uporabite usnjene rokavice za varjenje, izdelane iz kravje ali jelenove kože.

5. Varilni predpasnik

Za izdelavo odličnega varilnega predpasnika je treba uporabiti trpežne materiale, kot je kravja ali prašičja koža. Med varjenjem nikoli ne uporabljajte ali nosite plastičnega ali poliestrskega predpasnika, ker se lahko stopi v kožo varilca. Kadar naloga varilca zahteva stalno izpostavljenost ekstremni vročini ali odprtemu ognju, je ognjevarni predpasnik najboljša možnost.

Polovični predpasnik, ki ščiti pas navzdol, in polni predpasnik, ki ščiti celotno sprednjo stran varilca in je podoben kuharskemu predpasniku, sta dve najpogostejši različici varilskih predpasnikov. Kot primarni tkanini za predpasnike sta bila izbrana debel denim in bombaž.

6. Varilna jakna

Varilec mora pred dokončno odločitvijo pretehtati prednosti in slabosti vseh vrst varilnih oblačil.

Nošenje ognjevarne varilne jakne je bistvenega pomena pri delu na delovnem mestu, ki je nenehno bombardirano z visokimi temperaturami, močnimi iskrami in grožnjo staljene kovine. Ognjevarna bombaž in usnje sta med najpogosteje uporabljenimi materiali za oblačila.

Bombažni plašči so lahko idealna kombinacija zaščite, cenovne dostopnosti in udobja. Težava pri tej obliki plašča pa je, da ne zagotavlja ustrezne zaščite za vse varilne postopke. Usnjene jakne so že dolgo veljale za potrebo po varjenju zaradi njihove visoke odpornosti proti ognju in zmožnosti varovanja varilcev.

7. Varilni škornji

Za varjenje so potrebni čevlji, ki lahko prenesejo iskre in velike predmete, ki padajo na noge varilca. Varilni škornji so na prvi pogled videti kot navadni škornji, vendar jih loči usnje, ki prekriva vezalke in zgornji del.

Pravi komplet varilnih škornjev ima dva glavna namena. Nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati pri usnjenih škornjih za varjenje: odporni so na vročino, a tudi na vodo. Prvič, varilni škornji preprečujejo, da bi noga dlje časa bolela ali omrtvičila, medtem ko je varilec pri delu. Zaradi tega lahko varilec brez težav vari v najbolj idealnih pogojih.

8. Zaščita sluha/ušesni čepki

Varjenje je v osnovi glasna dejavnost. Kot varilec je zaščita sluha bistvenega pomena, glušniki ali ušesni čepki pa so nujni, da preprečite hrup med delom. Ušesni čepki, polvstavljivi ušesni čepki in glušniki so tri najpogostejše vrste zaščite sluha. Zaščita sluha se izbere na podlagi nekaterih dejavnikov, eden od njih je raven hrupa. Najpomembnejša komponenta pa je, da mora zaščita za sluh preprečiti hrup v ušesih varilca in da jo mora varilec udobno nositi.

oprema varilnega mesta
Poleg ustrezne opreme je pomembna tudi pravilna postavitev delovnega mesta (VIR 3)

9. Varilni respirator

Varilni plini vsebujejo izredno majhne in goste delce kovinskega oksida, ki med postopkom varjenja ustvarjajo ostanke. Na intenzivnost varilnih hlapov vpliva več dejavnikov, vključno z vrsto kovine in postopkom varjenja. Kot zaščita je najboljša možnost varilni respirator. Tako za amaterske kot za profesionalne varilce je izbira ustreznega respiratorja za varjenje bistvena.

Trenutno je mogoče uporabiti veliko modelov za nadzor količine dima na delovnem mestu. Primeri teh so respiratorji s polmasko, respiratorji z električnim prečiščevanjem vode in respiratorji z dovodom zraka. Varilec lahko z nošenjem dihalne maske zmanjša tveganje za večje zdravstvene težave, kot so mrzlica s kovinskim hlapom, bronhialna astma, pljučna fibroza in pljučni rak.

Sklep

Varjenje je nevaren poklic in začetniki se morajo zavedati nevarnosti. Prednosti varjenja so nesporne, vendar so tudi nevarnosti prav tako resnične. Če ne boste upoštevali ustreznih varnostnih ukrepov, lahko poškodujete sebe ali koga drugega. Na srečo je varilna industrija zasnovala varnostno opremo in prakse za zmanjšanje možnosti poškodb.

  • VIR (1) OSHA Evropa
  • VIR (2) Millerwelds
  • VIR (3) Pinterest