TIG varjenje za začetnike: 14 nasvetov in trikov za lažji začetek

TIG varjenje za začetnike: 14 nasvetov in trikov za lažji začetek

TIG varjenje je oblika varjenja, ki za spajanje kovin uporablja volframovo elektrodo. To je najboljši postopek varjenja za tanke kovine, kot je npr. nakit. Je odlična alternativa drugim postopkom varjenja, kot je plinsko obločno varjenje, ker zagotavlja bolj gladek zvar z manjšo poroznostjo. Kljub temu je TIG varjenje lahko zahtevna veščina, ki jo je težko obvladati, a z dovolj vaje lahko ustvarite vrhunske zvare.

V prispevku zapišemo enostavne nasvete in trike za TIG varjenje, ki vam bodo pomagali, da postanete profesionalni varilec! Poglejmo!

tig varjenje
Shema TIG varjanja (VIR 1)

1. Izberite pravi volfram

Volfram je na voljo v več različnih velikostih in oblikah. Pri izbiri primernega za vaš varilni projekt je treba upoštevati veliko spremenljivk.

Če uporabljate AC/DC varilni aparat, uporabite DC volfram. Lahko prenaša višje tokove kot AC. Prav tako se izogibajte uporabi visokofrekvenčnega (HF) volframa, če uporabljate inverterski varilni aparat. To bo poškodovalo volframovo elektrodo. Običajno se rdeči volfram uporablja za jeklo, zeleni volfram pa za aluminij. Najprej preizkusite tradicionalne elektrode, preden se odločite za volframovo elektrodo, ki jo boste uporabili. Pred nakupom volframovih elektrod se posvetujte s proizvajalcem opreme ali distributerjem. Morda imajo nekaj priporočil glede na vaše nastavitve in potrebe.

Rdeče volframove elektrode

2. Zagotovite, da so površine čiste

Morda se zdi očitno, toda če zagotovite, da je delovno območje čisto in brez kontaminacije, boste kasneje preprečili težave. To pomeni odstranjevanje umazanije, masti, olja in drugih kontaminantov s površine materialov, ki jih varite.

Preden začnete z varjenjem, uporabite žično krtačo ali čistilno blazinico, da odstranite morebitni material. Vredno je investirati v nekaj čistilnih izdelkov, posebej zasnovanih za TIG varjenje. Poleg tega poskrbite, da boste osnovno kovino in palico očistili tudi z razmaščevalcem. Nato ga zdrgnite z žično krtačo. Ne uporabljajte iste krtače na različnih kovinah.

3. Varilne palice ne stopite neposredno

Mnogi domnevajo, da če želite stopiti varilno palico, jo morate držati neposredno ob luži, ki jo ustvari volframova elektroda. Toda to ni priporočljivo, saj lahko poškoduje konico vaše volframove elektrode in celo ustvari neželeno poroznost v zvaru. Prav tako naredi vaš zvar šibkejši.

Varilno palico držite nekaj centimetrov stran od mesta, kjer delate, dokler ni dovolj toplote. Ne pozabite, da gorilnik topi osnovno kovino, medtem ko staljena luža topi polnilni material.

TIG varilne palice

4. Pri TIG varjenju vedno nosite zaščitno opremo

TIG varjenje vključuje uporabo elektrode iz volframa ali karbida. Segreje se, ko skozenj teče elektrika. Toplota stopi osnovno kovino, ki jo varite skupaj, in ustvari vez med dvema kosoma kovine. Ta proces lahko ustvari iskre, ki se stopijo v kožo ali oblačila. Zato vedno nosite zaščitno opremo. Osebna zaščitna oprema vključuje toplotno odporne varilne rokavice, varilno masko z zaščito za oči in toplotno odporen varilni jopič. Za zaščito pljuč pred varilnimi plini potrebujete tudi varilni respirator. Ušesni čepki ali glušniki in varilni škornji so prav tako ključni.

5. Obdelava volframovih elektrod

Ključni del varjenja TIG je dobro brušenje volframovih elektrod po dolžini in čim bolj enakomerno. To pomeni, da poskrbite, da na koncu vašega volframa ni ostrih robov ali robov; ti lahko povzročijo poroznost in druge težave v vaših končnih zvarih. Tudi brusilno kolo se hitro obrabi, če tega ne delate pravilno.

Brušenje volframa nasprotno ali nepravilno lahko povzroči nestabilen oblok. Za obdelavo volframovih elektrod potrebujete volframov brusilnik ali namizni brusilnik.

brušenje elektrode
Pravilno brušenje elektrod (VIR 2)

6. Pri varjenju TIG uporabite minimalno moč

Ko začnete z varjenjem TIG, vas bo morda zamikalo povečati moč vašega varilnika, da boste lahko zvarili hitro. Vendar to ni priporočljivo, ker povzroči več brizganja. Brizganje vodi do slabe kakovosti zvarov ali celo povzroči pregret zvar. Zato uporabite nižjo nastavitev moči. Prepričajte se tudi, da ste se naučili boljših tehnik za doseganje dobrih rezultatov z manj brizganja. Najboljši način, da ugotovite, koliko moči potrebujete na vašem TIG varilniku, je s preizkušanjem različnih tehnik na odpadni kovini. Tako boste našli tisto, kar je najboljše za vaš material in postopek.

7. Uporabite ustrezen zaščitni plin

Kot varilec začetnik morate pri TIG varjenju najprej zagotoviti, da je vaš zaščitni plin primeren za TIG varjenje. Zaščitni plin ščiti staljeno kovino pred kisikom, dušikom in vodikom v zraku. Zagotavlja, da staljena kovina ne zgori, preden se strdi na kovinski površini. Če je teh plinov v ozračju preveč, lahko povzroči oksidacijo ali celo požar!

Zato izberite zaščitni plin, ki vsebuje 100% argon ali mešanico argona in helija. Zaščitni plin ščiti vašo varilno bazo pred kisikom, vodikom in dušikom med fazo ohlajanja. Faza ohlajanja je, ko prenehate z dovajanjem žice v konico gorilnika in ko se vaš zvar ohladi. Prav tako ne uporabljajte samega helija kot zaščitnega plina. Varjenje TIG lahko oteži.

TIG Welding Aluminum
Pomembna je pravilna izbira plina (3)

8. Ohranite kot gorilnika in palice

Kot gorilnika je odločilen dejavnik, če želite dobiti odličen zvar z varilno tehniko TIG. Določa, koliko toplote boste uporabili za osnovni material in koliko penetracije boste dosegli v zvaru. Dlan vedno držite na vrhu elektrode, da ohranite enakomeren kot gorilnika in ga držite na mestu med varjenjem ter preprečite, da bi zdrsnil po volframovi konici.

Druga možnost je ohranjanje kota gorilnika pri 20° ali manj. Poskrbite tudi, da boste palico vstavili v varilni bazen. Če vsega tega ne storite, se lahko palica začne topiti, preden pride do varilnega bazena.

9. Pri TIG varjenju izberite večje palice

Ko varite s postopkom TIG, boste opazili, da je na voljo veliko različnih velikosti volframovih palic. Obstaja prepričanje, da manjše palice dajejo boljše rezultate kot večje, vendar to ni res! Večje palice vam bodo dale boljše rezultate kot manjše. Z večjo palico je lažje dovajati in povzroča manj brizganja in nabiranja žlindre v luži. Tako lažje vidite, kaj se dogaja v vaši zvarni luži. Vedno uporabite tanjše varilne palice za tanke kovine in debelejše palice za debele kovine.

10. Enakomerno zmanjšujte lok

Za uravnavanje pretoka toka skozi varilno palico potrebujete nožno kontrolo. Pomaga vam proizvesti toploto, ki jo potrebujete za TIG varjenje. Omogoča tudi večjo svobodo gibanja pri varjenju. Ni vam treba vedno držati obeh rok na gorilniku. To omogoča večjo natančnost in boljši nadzor.

11. TIG varjenje zahteva največjo koncentracijo

Če se prvič srečate z varjenjem TIG, boste ugotovili, da je koncentracija ključni dejavnik pri izdelavi visokokakovostnega zvara. Vedno se osredotočite na svoj obdelovanec. Pri izdelavi zvarov morate biti previdni in si vzeti čas, da bo oblok stabilen. To je edini način, da zagotovite, da bodo vaši zvari tam, kjer bi morali. Že najmanjša motnja bi lahko povzročila nepopoln oblok in povzročila slabe zvare. Poleg tega obstajajo velike možnosti za pregretost ali poroznost vaših zvarov. Zato je priporočljivo, da se začetniki TIG varjenja lotijo le-tega pod nadzorom.

zvari pri TIG varjenju
Oblika zvara zahteva kot, pod katerim varite

12. Poskrbite, da boste varili na dobro prezračenem delovnem mestu

TIG varjenje je varen postopek, vendar proizvaja hlape. Zato je ključnega pomena, da delate v dobro prezračenem prostoru. Postavite varilno postajo TIG zunaj ali blizu odprtega okna, če je mogoče. Na ta način lahko vsi proizvedeni hlapi hitro in enostavno uidejo iz območja.

Prezračevana delovna mesta pomagajo krožiti svež zrak, kar zmanjšuje toksičnost varilnih hlapov.

13. Poiščite načine za podporo svojih rok

TIG varjenje je bolj občutljivo od drugih vrst varjenja. Potrebuje več fines. Ena stvar, zaradi katere je to varjenje izziv, je, da morate držati gorilnik z eno roko in manipulirati s palico z drugo roko. Če šele začenjate z TIG varjenjem in vaše roke niso navajene držati kovinske palice, se lahko opečete zaradi isker, ki letijo vsepovsod. Zato je precejšnji izziv, če nimate dobrega načina za podporo obeh rok. Trdna opora za vaše roke vam bo omogočila natančno premikanje varilnega gorilnika TIG.

14. Takoj očistite onesnaženo volframovo elektrodo

Ena najpogostejših težav z volframovimi elektrodami je kontaminacija. To se zgodi, ko volframovo elektrodo predolgo pustite v stiku z navadno kovino.

Volframova elektroda se lahko kontaminira tudi z delci žlindre, rje ali tujkov, kar lahko vpliva na kakovost vašega zvara. Z žično krtačo ali namiznim brusilnikom zbrusite vse preostale praske na površini volframove elektrode. Nato ga obrišite z acetonom. Druga možnost je, da zamenjate onesnaženo volframovo elektrodo. Ko začnete variti TIG, morate imeti na delovni mizi ali klopi nekaj predhodno nabrušenih volframovih elektrod.

Za konec

TIG varjenje za začetnike zahteva tako vztrajnost kot potrpežljivost. Postopek ustvarjanja kakovostnih zvarov je lahko dolgotrajen. V primerjavi z drugimi vrstami varjenja vključuje uporabo več orodij. Če ste varilec TIG začetnik, vam bodo ti nasveti in triki omogočili, da se lotite osnovnih del varjenja TIG in jih opravite do popolnosti. Ne pozabite vaditi in ne bojte se preizkušati novih stvari.

  • VIR (1) Mecholic
  • VIR (2) Hongky
  • VIR (3) Vietmfg
  • VIR (4) Electra Beckum