Plazma rezanje – 10 neverjetnih prednosti tega postopka

plazma-rezanje-naslovna

Plazma rezanje – 10 neverjetnih prednosti tega postopka

Plazemski rezalnik je eno najbolj natančnih, široko uporabljanih, učinkovitih in vsestranskih orodij za enostavno rezanje tudi težkih in debelih materialov. To je orodje, ki ga lahko uporabite za različne materiale in projekte ter vam pomaga varno rezati kovine, ki bi jih bilo sicer nemogoče rezati. V prispevku zapišemo, kaj je plazemsko rezanje, glavne prednosti tega postopka in kje se ga najbolj pogosto uporablja.

Kaj je plazma rezanje?

Plazemsko rezanje je postopek, ki se uporablja za rezanje jekla, nerjavnega jekla in aluminija s plazemskim gorilnikom. Preprosto povedano, plin se izpihuje z visoko hitrostjo iz šobe, medtem ko električni oblok tali kovino in stisnjen zrak, da odpihne staljeno kovino. To pusti čistejši rez kot rezanje z gorilnikom s kisikom in acetilenom.

plazma rezanje delovanje
Kako deluje plazemsko rezanje (VIR 1)

Za kaj se uporablja plazemski rezalnik?

Obstaja veliko različnih uporab plazemskih rezalnikov. Plazma rezanje se pogosto uporablja za različna dela pri izdelavi kovin, na primer v gradbeništvu. Lahko pa se uporablja tudi v dekorativne namene, pri čemer si umetniki in oblikovalci s tem orodjem pomagajo pri oblikovanju umetniških mojstrovin. Za skulpture in ostale inštalacije potrebujejo plazemsko rezanje, da dobijo gladek in profesionalen zaključek, kar bi sicer bilo nemogoče.

Različne vrste plazemskih rezalnikov lahko delajo z lahkimi in težjimi kovinami, pri čemer odrežejo odvečni material, ki ni potreben za projekt. Ti rezalniki lahko režejo tudi kovine, ki prevajajo elektriko, kot sta aluminij in jeklo. Ker je postopek zelo natančen in zato zelo vsestranska možnost za skoraj vsak projekt, ki vključuje kovino ali jeklo, je že vrsto let izjemno priljubljen.

10 glavnih prednosti plazemskega rezanja

V nadaljevanju zapišemo seznam desetih najboljših prednosti uporabe plazemskega rezanja na vaših projektih.

1. Vsestranskost postopka

Rezanje s plazmo se lahko izvaja na različnih vrstah kovin. Uporablja električni oblok za rezanje katerih koli prevodnih kovin, kot so jeklo, železo, baker, medenina, aluminij, nerjavno jeklo in drugi trpežni materiali. Plazma lahko reže tudi različne materiale, ki so zloženi drug na drugega, z največjo hitrostjo rezanja. Tehnike, kot je rezanje s kisikom, tega ne morejo podvojiti, zato je to ena najboljših možnosti za različna kovinska dela. Rezi, ki jih lahko ustvari plazemski rezalnik, so prav tako vsestranski in vam omogočajo, da oživite lastno vizijo vašega umetniškega dela ali projekta.

umetnina plazma rezanje
Primer umetniškega dela, izdelanega s postopkom plazma rezanje (VIR 2)

2. Enostavnost uporabe

Plazemski rezalniki so prenosni in jih lahko preprosto premaknete kamor koli delo zahteva. Nekatere blagovne znamke so tako prenosljive, da jih zlahka prenese samo ena oseba. Dokler je operater plazemskega rezalnika dobro usposobljen, je to zelo varna in zanesljiva rešitev za rezanje kovine.

3. Hitri rezi

Če primerjate hitrost rezanja plazemskega rezalnika s katerimkoli rezalnim orodjem, boste ugotovili, da je plazemski rezalnik absolutni zmagovalec, saj prihrani čas in je veliko lažji od druge opreme za rezanje. Plazemski rezalnik opravi delo v četrtini časa kot katero koli drugo rezalno orodje. Tega orodja pred rezanjem ni treba predhodno segreti. Tako prihrani čas rezanja in vam pomaga dokončati projekt v zelo hitrem času.

4. Natančen in kakovosten rez

Za res čist rez je potreben izkušen operater z mirno roko. Preciznost oziroma natančno rezanje je ena večjih prednosti plazemskega rezalnika, še posebej, ko gre za rezanje različnih oblik ali kotov s pločevino. Ko se boste že nekaj časa posluževali plazemskega rezanja, boste ugotovili, da je to ena glavnih prednosti te vrste postopka.

5. Stroškovno ugodno

Plazma lahko reže stvari hitreje in z manj odpadkov, poleg tega je zelo malo izgub zaradi poškodb pri delu. To pomeni, da se cena za končnega uporabnika dolgoročno zniža, zato je to stroškovno učinkovitejši postopek v primerjavi z ostalimi načini rezanja.

Lincoln-Electric-flexcut-125ce

6. Hitrost prebadanja

Na tem področju je plazma rezanje odlično. Številne aplikacije rezanja zahtevajo prebadanje notranjosti. Pri prebadanju 15 mm kovine z npr. kisikom je treba le-to najprej segreti na približno 1000 stopinj Celzija, kar traja več kot 30 sekund. Ker plazma ne potrebuje tega koraka, lahko omogoči enako prebadanja v manj kot dveh sekundah. Manj časa pomeni manj stroškov za končnega uporabnika.

7. Varnost

Ker ta postopek rezanja uporablja plin, ki NI lahko vnetljiv, je to varnejša metoda kot drugi postopki. Vedno pa priporočamo sodelovanje z ekipo strokovnjakov, ki bo zagotovila varno in natančno rezanje vaše kovine.

8. Primerno za različne debeline

Plazma rezanje omogoča rezanje kovin različnih debelin. To pomeni, da lahko delate na različnih projektih in v primerjavi z drugimi možnostmi rezanja kovin se lahko lotite veliko debelejših kosov kovin.

9. Ustvarjanje različnih oblik

Ugotovili boste, da lahko s tem postopkom ustvarite skoraj vsako obliko ali linijo, ki si jo zamislite. Lahko ustvarite del ravne črte, krivulje in zapletene oblike, ki jih sicer ne bi bilo mogoče narediti. Natančen žarek bo zagotovil visoko natančnost ne glede na to, kako zahteven je vaš projekt.

10. Energijsko učinkovit proces

Ko boste iskali načine, kako narediti svoje projekte energetsko učinkovitejše, boste ugotovili, da je plazemsko rezanje dobra rešitev. To je bolj trajnostna rešitev kot druge možnosti, zato tudi pri SQS opažamo, da se več podjetij kot kdaj koli prej odloča za ta postopek.

Kako učinkovito uporabljati plazemski rezalnik?

Zapisali smo torej glavne prednosti plazemskega rezanja, ki vas bodo najbrž prepričale.. Zdaj pa se osredotočimo na to, kako in kje najbolje uporabiti orodje za rezanje plazme.

Uporaba na terenu: Na voljo so različni plazemski rezalniki v širokem razponu od cenejših do vrhunskih modelov blagovnih znamk. Večina jih temelji na učinkovitosti in lahko natančno ustrezajo vašim potrebam. Za uporabo na terenu boste potrebovali stroj s približno petnajst do dvajsetimi vodniki. Tako lahko izpolnite svoje potrebe in še vedno lahko prihranite pri zraku in elektriki.

Uporaba v delavnicah: Plazemske rezalnike zlahka najdete v delavnicah. Uporabljajo se lahko s stroji z računalniškim numeričnim krmiljenjem (CNC) in rezultati vas bodo presenetili. Surovo jekleno pločevino lahko spremenite v nekaj neverjetno oblikovanih obdelovancev. S plazemskimi rezalniki lahko večkrat naredite natančne reze; ročne verzije veliko hitreje botrujejo številnim napakam.

Druge uporabe: druge uporabe tega orodja se razlikujejo glede na različne projekte. To lahko vključuje umetniške instalacije, prenove stanovanj in drugo. Poleg tega vam plazemski rezalnik olajša popravilo, saj odreže majhen kos kovine, ne da bi za to potrebovali strokovnjaka ali delavnico.

  • VIR (1) Plasma Cutter
  • VIR (2) STV CNC