Pri uporovnem varjenju poznamo različne varilne postopke za varjenje vijakov in čepov. Tako tudi delimo glede na varilne postopke aparate za uporovno varjenje.

Za CD (Capacitor Discharge) varilni postopek je primerna oprema proizvajalca Bolte LBS in PRO-C ki omogočajo varjenje vijakov Ø 2 – Ø 8mm. Oprema je primerna za varjenje tankih pločevin debeline od 0,5 mm in več. Pri tem varilnem postopku in opremi ni potrebno uporabljati keramike.

Za Drawn Arc varilni postopek je primerna oprema proizvajalca Bolte LBH in PRO-D, ter inverterski varilni aparat PRO-I katere omočajo varjenje vijakobv in čepov Ø 3 – Ø 22 mm. Pri varilnem postopku in opremi je potrebno poleg vijakov in/ali čepov uporaba tudi keramike.

Za Short cycle varilni postopek se uporablja za varjenje vijakov med Ø 5mm do Ø11mm v avtomobilski (ozemljitveni vijaki) na tankem osnovnem materialu 0,8mm. Prednost je, da se lahko vari brez keramike.

Preverite še ostale izdelke iz programa varilni aparati SQS.

Varilni postopki varjenja čepov/vijakov:

CD (Capacitor Discharge)
– Območje varjenja vijaki Ø 2 – Ø 8 (M10)

– Zlasti primerna za varjenje tankih pločevin debeline od 0,5 mm in več

– Hiter postopek varjenja

– Visoka frekvenca varjenja

– najcenejši postopek varjenja vijakov

Primer varjenja vijakov:

Drawn Arc
– Območje varjenja vijaki Ø 3 – Ø 22 (M24)
– Zelo stabilen in zanesljiv varilni postopek – osnovni material ne sme biti tanjši od 1/4″ (6,35 mm) premera čepa
– Je postopek za varjenje s keramiko “manjša amperaža, več časa”
Primeri varjenja vijakov:

Short Cycle
Postopek “short cycle” se uporablja za varjenje vijakov med Ø 5mm do Ø 11 mm v avtomobilski (ozemljitveni vijaki) na tankem osnovnem materialu 0,8 mm. Prednost je, da se lahko vari brez keramike. Na splošno se v avtomobilski industriji uporabljajo vijaki s prirobnico in ravnim vrhom.